Material Seminal Porci  | Vieri.ro
Prima pagina | Vieri.ro Prima pagina | Vieri.ro
Rase si Vieri | Vieri.ro Rase si Vieri | Vieri.ro
Comanda material seminal porci | Vieri.ro Comanda material seminal porci | Vieri.ro
Instrumente utile | Vieri.ro Instrumente utile | Vieri.ro
Contul Meu | Vieri.ro Contul Meu | Vieri.ro
Informatii utile | Vieri.ro Informatii utile | Vieri.ro
Ciclul sexual la scroafă

După perioada de pubertate, la scroafă activitatea sexuală se caracterizează printr-o succesiune ciclică a unor procese fiziologice la nivelul aparatului genital. Acestea sunt determinate în principal de maturarea şi desprinderea foliculilor ovarieni, proces coordonat de sistemul neurohormonal.

La scroafă ciclul sexual cunoaşte 4 faze, iar fiecare dintre acestea se caracterizează atât prin modificări succesive la nivelul organului genital, cât şi prin modificări de comportament.

Succesiunea modificărilor se desfăşoară pe parcursul a 21 de zile, cu variaţii cuprinse între 16-24 de zile şi constau în:
Faza de proestru sau stadiul de început al căldurilor, se caracterizează printr-un proces de proliferare, cu dezvoltarea foliculilor ovarieni, hiperemia şi tumefierea mucoasei vaginale. În această fază, pe ovare apar foliculi în evoluţie, precum şi corpi galbeni în involuţie. Faza durează în medie 2 zile.

Faza de estru sau stadiul de călduri propriu-zise durează 2-3 zile se caracterizează prin accentuarea modificărilor fazei anterioare (proestru), iar acum se produce maturarea ovulelor şi ovulaţia, mucoasa tractusului genital proliferează se elimină mucusul de călduri şi se manifestă dorinţa de împreunare. Practic pe suprafeţele ovarelor, foliculii se maturează şi au mărimi cuprinse între 2-10 mm. Procesul de ovulaţie este determinat de o serie de mecanisme enzimatice dependente de hormonii gonadotropi. În locul ovulelor expulzate, alături de corpii galbeni în regresie de la ovulaţia anterioară, se formează corpi galbeni.
În această fază se instalează reflexul de imobilitate moment în care scroafa acceptă vierul şi trebuie făcut actul montei.

Faza de metestru (de regresie) durează în medie 7 zile, se caracterizează prin diminuarea unor procese şi manifestări întâlnite în timpul estrului (căldurilor), iar scroafele nu mai acceptă împerecherea. Practic pe ovare se întâlnesc corpi galbeni noi, de culoare roşie-violacee şi corpi galbeni vechi de culoare galbenă-albăstruie. Dacă nu a avut loc fecundaţia, în ultimele 3-4 zile ale fazei, noii foliculi ovarieni încep să se matureze.

Faza de diestru (anestru) durează aproximativ 9 zile se caracterizează prin continuarea procesului de involuţie a corpilor galbeni şi creşterea noilor foliculi ovarieni. În această fază organismul îşi restabileşte echilibrul fiziologic.

După stadiul de diestru începe din nou o creştere rapidă a foliculilor şi au loc modificările cracteristice tractusului genital, ceea ce înseamnă că începe stadiul de proestru. La scroafa nefecundată ciclul sexual se repetă, iar la scroafa fecundată ciclul sexual se continuă cu gestaţia şi cu perioada de alăptare. După înţărcarea purceilor ciclul sexual se reia, după un interval de 5-10 zile cu stadiul de proestru.

Ciclul sexual la scroafă
Bun venit! (Nu sunteti logat)
Intrare in cont
Material seminal de vier


MATERIAL SEMINAL




INFO COMENZI
UTILE
SUPORT Vieri.ro