Caracterul | Normal (sănătos) |
Anormal (bolnav) |
Atitudine generală |
Reacţie atentă, de ex. la zgomote, deplasare nestânjenită, instict de turmă perceptibil, instict de conservare, de ex. clămpănitul din fălci în cazul în care sunt agitate şi neliniştite. | Indiferenţă, apatie, deplasare dificilă/ şchiopătat, separare de turmă, spinare arcuită, atitudine tetanică, scrâşnituri din dinţi, diminuare accentuată a deplasării, se deplasează numai constrâns. |
Urechi | Mobilitate normală a urechilor, urechi calde. | Atârnânde sau orientate spre spate, urechi reci. |
Ochi | Mobilitate normală a ochilor, mucoasa oculară uşor rozalie, globul ocular lucios. | Zona oculară palidă-albicioasă, globul ocular mat sau gălbui. |
Respiraţia Numărul de inspiraţii/minut |
Calmă, regulată, porci adulţi 10-25, tineret porcin 25-40. |
Pulsatilă, sacadată, respiraţie abdominală alertă. |
Consum de furaje |
Poftă de mâncare evidentă. | Fără poftă de mâncare, apetit capricios în perioada de furajare, în cazul furajelor de bună calitate. Golul din flancuri evident, consumul furajelor se realizează în genuchi. |
Fecale/urină | Fecale structurate în funcţie de tipul de furajare umed sau uscat şi de conţinutul de fibre brute al furajelor. | Fecale diareice, urât mirositoare cu striuri sangvinolente, modificări de culoare, constipaţie, depilarea zonei de sub coadă. |
Pielea | Întinsă, lucioasă elastică, fără răni sau supuraţii. | Uscată, crăpată, încreţită, murdară, anemică, cu răni, supuraţii, păr mat, zone vizibile de cădere a părului. |
Condiţia corporală |
În stadiul de creştere, bine îmbrăcat în musculatură. | Slăbită, scheletică. |
Temperatura corporală |
Porci adulţi: 38,5-39,0 °C. Tineret porcin: 38,5-40,0 °C. Purcei: până la 40,0 °C. La animalele gestante temperatura puţin mai ridicată cu 0,3-0,5 °C. |
Sub 38,5 sau peste 40,0 °C. |
Nr. de bătăi cardiace/ minut | Porci adulţi: 70-100; Tineret porcin: 120-180. |
Orice abatere de la valorile normale. |