Metode de încrucişare economice imediate
- încrucişări de producţie -
Încrucişarea simplă între scroafe din populaţii locale cu vier Landrace sau Marele Alb. Iar descendenta femelă F1 se va încrucişa cu vier Pietrain sau Duroc, toţi descendenţii fiind destinaţi sacrificării şi producerii de carne.
Încrucişarea industrială de primă generaţie sau încrucişarea simplă, între 2 rase numită şi incrucişare de tip industrial. Constă în împerecherea de reproducători din rase diferite şi valorificarea descendenţilor obţinuţi prin îngrăşare la sacrificare. Exemplu: scroafe Marele Alb sau Landrace cu vieri Duroc sau Pietrain.
Încrucişarea alternantă constă în împerecherea femelelor dintr-o rasă cu masculi din altă rasă iar metişii rezultaţi se împerechează cu masculii rasei materne, descendenţii obtinuţi se împerechează cu masculii rasei paterne. Obţinerea iniţială a unor scroafe metise între 2 rase şi împerecherea alternativă a generaţiilor succesive de scroafe metise cu vieri din rase diferite. Exemplu: utilizarea alternantă la reproducţie a vierilor Marele Alb şi Landrace.
Încrucişarea trirasială constă în împerecherea scroafelor F1 cu vieri dintr-o a 3-a rasă. Produşii fiind destinaţi exclusiv sacrificării. Exemplu: scrofiţele metise F1 din rasele materne (Marele Alb x Landrace) se vor împerechea cu vieri din rasele Duroc sau Pietrain.
Încrucişarea rotaţională de 3 rase (trirasială) constă în împerecherea ciclică a femelelor metise cu vierii din 3 rase.
Încrucişarea rotaţională de 4 rase (tetrarasială) constă în împerecherea femelelor metise F1 cu vierii metişi F1. Produşii fiind destinaţi exclusiv sacrificării.