Caracterele de producţie la suine
CONSUMUL SPECIFIC DE FURAJ
kg furaj/ kg spor în greutate. Valorile economice sunt de 2,5-3,5 kg furaj/ kg spor.
VITEZA DE CREŞTERE
sau ritmul de creştere exprimată prin:
- Sporul mediu zilnic de creştere (SMZ) în perioada de îngrăşare
se raportează la numărul de zile ale perioadei de îngrăşare şi se exprimă în grame; la tineret îngrăşat intensiv valorile normale sunt de 700-750 g/zi;
- Sporul mediu zilnic de creştere la recondiţionare
la porci adulţi mai mare de 1.000 g/zi;
- Durata perioadei de îngrăşare în luni
reprezintă vârsta de realizare a unei anumite greutăţi stabilite pentru abatorizare şi se exprimă în numărul de zile la care animalul a atins greutatea respectivă spre ex. 120-150 kg greutate vie la vârsta de 5-7 luni;
- Stratul de slănină dorsal
se determină pe animalul viu cu ajutorul aparatului de măsurat cu ultrasunete;
- Procentul de ţesut muscular (carne macră)
se estimează cu ajutorul aparatului de măsurat cu ultrasunete;
- Randamentul la sacrificare
constituie raportul dintre greutatea carcasei şi greutatea vie a animalului înainte de sacrificare şi se exprimă în procente. Randamentul normal al tineretului porcin de 5 luni îngrăşat este de 75-80 %.
GREUTATEA UZUALĂ DE ABATORIZARE
la tineret porcin îngrăşat 100-110 (105) kg, la porci destinaţi prelucrării în salam 130-150 kg.