Material Seminal Porci  | Vieri.ro
Prima pagina | Vieri.ro Prima pagina | Vieri.ro
Rase si Vieri | Vieri.ro Rase si Vieri | Vieri.ro
Comanda material seminal porci | Vieri.ro Comanda material seminal porci | Vieri.ro
Instrumente utile | Vieri.ro Instrumente utile | Vieri.ro
Contul Meu | Vieri.ro Contul Meu | Vieri.ro
Informatii utile | Vieri.ro Informatii utile | Vieri.ro
Consecinţele următoarelor boli implică tratament medical veterinar. De aceea, în cadrul ”măsurilor” sunt înscrise numai acelea care pot fi luate chiar de către crescătorul de animale sub formă de măsuri de prevenire sau ca prim ajutor.

Febra laptelui (sindromul MMA: mastită-metrită-agalaxie)

Simptomatologie: afecţiunea este întâlnită de regulă la 12-48 de ore după încheierea fătării manifestându-se prin consum redus de furaje, constipaţie, oboseală şi temperatură corporală mai ridicată. Unele complexe ale duzelor mamare se inflamează (sunt fierbinţi, înroşite, dureroase) şi se întăresc. Ca şi consecinţă a secreţiei lactante mai reduse, purceii se dezvoltă prost, sunt neliniştiţi fac gălăgie şi stau aşezaţi mai mult timp lângă scroafă. Rată mai ridicată de mortalitate în rândul purceilor.
Măsuri de prevenire: ca măsură de prevenire administrarea de material pentru aşternut mult şi curat. În ultimele zile de dinainte de fătare se va administra mai puţin furaj, se vor adăuga tărâţe (terci) şi multă apă proaspătă şi curată.

Enterita necrotică

Simptomatologie: diaree, care începe de obicei din ziua a 2-a până în ziua a 10-a de viaţă a purceilor (numai izolat mai târziu) şi este frecvent brun-roşiatică, sangvinolentă. Multe cazuri evoluează mortal. Boala este întâlnită ani îndelungaţi în efectivele de porci contaminate.
Măsuri de prevenire: terapia purceilor bolnavi rămâne fără rezultat. Serumizarea de protecţie a scroafei mame după realizarea antibiogramei. Până ce serul îşi face efectul, purceii pot fi trataţi profilactic cu antibiotice.
Cauze: bacteriene.

Colica purceilor sugari

Simptomatologie: diaree, care poate fi întâlnită deja după câteva ore de la fătare, slăbiciune accentuată, amplificarea cazurilor de mortalitate în rândul purceilor.
Măsuri de prevenire: pregătirea din timp a unor boxe de fătare curate, uscate. Aprovizionată suficientă cu apă proaspătă şi curată. Spălarea şi dezinfectarea scroafei înainte de introducerea în boxa de fătare.

Colica purceilor înţărcaţi

Simptomatologie: diaree care apare într-o perioadă scurtă (2-3 zile) după înţărcare.
Măsuri de prevenire: similare celor luate în cazul bolii edemelor.

Boala edemelor (enterotoxemia coli)

Simptomatologie: apare la 1-2 săptămâni după înţărcarea de lângă scroafa mamă sau la 1-2 zile după mutarea purceilor în boxele pentru îngrăşare, apar cazuri bruşte de mortalitate fără manifestarea unor semne anterioare de boală. Sau: purceii manifestă mers nesigur. Simptome de paralizie. Tumefieri (edeme) ale pleapelor şi a râtului.
Măsuri de prevenire: pe parcursul unei zile reducerea drastică a furajării odată cu o aprovizionare bogată cu apă şi administrarea de furaje balast (humus nutritiv, pământ pentru râmat, otavă, porumb siloz etc.). Creşterea treptată din nou până la revenirea la raţia furajeră normală. Ca măsură de prevenţie, pe parcursul perioadei de înţărcare se vor administra furaje bogate în fibre brute, sărace în energie. Adaptarea temperaturii din adăpost la necesarul de căldură al purceilor!

Rujetul (brânca, erizipelul)

Simptomatologie: există mai multe forme de manifestare.
Forma acută: lipsa poftei de mâncare, febră mare, moarte după o perioadă scurtă de boală.
Erizipelul pielii: lipsa poftei de mâncare, febră, pete pe piele roşii până la albăstrui-roşiatice sub formă de carouri.
Cunoscute sunt de asemenea erizipelul valvulei cardiace şi a celui al articulaţiilor.
Cele mai mari pierderi economice provocate de îmbolnăvirile de erizipel sunt tulburările de fertilitate ale animalelor de reproducţie (avorturile, fătările premature, purceii mumificaţi, numărul de fătări reduse/scroafă).
Măsuri de prevenire: vaccinări preventive de protecţie.
Atenţie: inclusiv oamenii se pot îmbolnăvii de erizipel.

Boala porcilor graşi

Simptomatologie: la început la colţurile gurii, la colţurile ochilor şi la baza urechilor apar mucozităţi unsuroase, care apoi se pot extinde pe întreg corp, febră. În cazul purceilor sugari apar multe cazuri mortale.
Cauze: bacteriene.
Măsuri de prevenire: tratament cu antibiotice. Eventual solicitarea producerii unor vaccinuri specifice bacterismului local din adăpost.

Rinita atrofică progresivă

Simptomatologie: strănuturi, sângerări nazale, guturai, tuse, respiraţie greoaie, scurgeri oculare.
Cauze: bacteriene.
Măsuri de prevenire: tratament cu antibiotice, frecvent însă fără succes. Eradicarea este posibilă numai prin asanare completă.

Panariţiul (inflamaţia membranei interdigitale)

Simptomatologie: febră, şchiopături, inflamaţii dureroase la nivelul articulaţiilor, inflamaţii, lipsa poftei de mâncare, slăbiri, abcese.
Cauze: pardoseli ale adăposturilor proaste, padocuri exterioare înnămolite proaste, răniri, zdrelituri în zona articulaţiilor degetelor.

Carenţa de fier (anemia)

Simptomatologie: piele şi mucoase conjunctivale palide, creştere slabă, sensibilitate crescută faţă de bolile infecţioase, cazuri bruşte de mortalitate a celor mai grei dintre purcei la vârsta de 5-6 săptămâni. Laptele este un aliment sărac în fier, iar purceii se nasc cu o rezervă de fier limitată pentru numai 2 -3 zile.
Măsuri: administrarea preparatelor cu fier injectabil sau pe cale orală în primele zile după fătare recomandate fiind preparatele pe bază de fier legat organic. La nevoie oferirea suplimentară de preparate îmbogăţite în fier (pământ pentru râmat, zahărului cu fier).

Râia (acarienii)

Simptomatologie: prurit, pustule, descuamări, formare de cruste şi pliuri ale pielii, care frecvent se colorează brun-negricios. Modificările de culoare încep în spatele urechilor şi pe abdomen acolo unde pielea este mai subţire.
Cauza: sarcoptul râiei.
Măsuri: tratarea animalelor cu substanţe acaricide, cu toate că prin aceasta infecţia nu este eradicată. Pentru eradicarea completă a bolii trebuie realizată o asanare totală a acarienilor râiei.

Hemofiloza porcină (provocate de Haemophilus parasuis)

Simptomatologie: lipsa poftei de mâncare, febră mare, eventual tuse, articulaţii inflamate.
Cauza: bacteriane.
Măsuri: evitarea stressurilor la instarea în adăposturi, aprovizionarea cu apă suficientă, boxe uscate şi calde.

Infecţia cu Lawsonia

Simptomatologie: este posibilă apariţia de forme acute şi cronice.
Forma acută: porcii la îngrăşat cu greutate mare şi remonţii. Diaree apoasă, palidă, negricioasă urmată de moarte sau cazuri bruşte de mortalitate cu apariţia unor cadavre palide.
Forma cronică: afectează mai ales tineretul porcin la îngrăşat la 2-3 săptămâni după înţărcare, diaree parţial cu urme de sânge, slăbire puternică şi dezvoltare slabă, apariţia cazurilor mortale este posibilă.
Cauza: virale.
Măsuri: nu există medicamente eficiente.
Optimizarea condiţiilor de întreţinere. Funcţionarea după principiul totul plin - totul gol, nu se vor amesteca purceii care provin din diferite exploataţii, curăţare, spălare şi o bună dezinfecţie.

Infecţia cu Circovirus

Simptomatologie: dezvoltare slabă după înţărcare, slăbire, izolat diaree, anemie (piele şi mucoase palide), icter (piele şi mucoase icterice), posibil tuse.
Cauza: virale.
Măsuri: nu există medicamente eficiente.
Optimizarea condiţiilor de întreţinere. Funcţionarea după principiul totul plin - totul gol, nu se vor amesteca purceii care provin din diferite exploataţii, curăţare, spălare şi o bună dezinfecţie.

Coccidioza

Simptomatologie: diaree la purcelul sugar în jurul vârstei de 10 zile de viaţă.
Cauza: paraziţi intestinali.
Măsuri: funcţionarea după principiul totul plin - totul gol a spaţiilor din maternitate, curăţarea mecanică a pardoselii, tratament termic, dezinfecţie (de ex. cu 00-cide, Neopredisan).
După depistarea coccidiilor medicamentaţia preventivă a purceilor poate fi aplicată între a 3-a şi a 5-a zi de viaţă.
Afecţiuni


Bun venit! (Nu sunteti logat)
Intrare in cont
Material seminal de vier


MATERIAL SEMINAL